Terugblik 2021, vooruitblik 2022

Wat een jaar was 2021… Een jaar met vooral veel verdriet. We hebben afscheid moeten nemen van veel lieve mensen. De president van Haïti, Jovenel Moïse, werd vermoord in juli. Niet lang daarna trof een aardbeving van 7.2 op de schaal van Richter het zuiden van Haïti. Met als gevolg veel doden en gewonden en heel veel schade, zoals kapotte huizen en wegen. Het leven zal voor veel mensen die in het aardbevingsgebied wonen niet meer hetzelfde zijn. De aardbeving werd gevolgd door naschokken wat langer dan één maand heeft geduurd. Zelfs twee weken geleden was er nog een harde naschok.

Het land Haïti dat zo op ons hart ligt, is niet meer hetzelfde doordat het niet meer veilig is. Al de politieke verwikkelingen die spelen, bendes die hele wijken in hun macht hebben, de pandemie en de barre economische tijden. Dit alles maakt het leven voor de mensen op Haïti nog zwaarder dan voorheen.

Helaas is dat de realiteit. Kortom, niet voor te stellen. Maar gelukkig ondanks alles is er ook een andere kant. De veerkracht van de bevolking, hoe ze samen alles hebben gedeeld na de aardbeving. De studenten die ondanks alles hun diploma hebben gehaald. En hier in Nederland het meeleven en de financiële en morele steun die we van jullie hebben ontvangen. Wij zijn heel erg dankbaar voor wat wij konden doen voor Haïti dankzij jullie steun! Dankbaar aan alle mensen die onze Stichting gesteund hebben.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Soms denk je wel eens, waar ga je beginnen. Maar dan zegt een wijze raad: begin bij het begin. In het nieuwe jaar 2022 gaan we de huizen die door de aardbeving kapot zijn repareren of vervangen. Ook gaan we verder met het landbouwproject dat agronoom Wilness gestart is. Door stekjes gecontroleerd te kweken en die uit te zetten bij de lokale boeren, verwachten we dat de oogsten verbeteren. Vanuit de lokale bevolking is hiervoor een organisatie opgericht die onder de naam ORDAPE (Organisation pour le Developpement Agricole de Polduc et ses Environs) ook formeel is ingeschreven. Het bestuur is gevormd door vijf lokale mensen. De zelfredzaamheid van de inwoners van Polduc en Jabouin wordt zo versterkt.

Om onze plannen op grotere schaal aan te kunnen zijn we momenteel in gesprek met diverse organisaties voor een financiële bijdrage. De gesprekken zijn positief en we verwachten begin 2022 hier meer over te melden.

Natuurlijk kunnen wij dit niet alleen! Zonder jouw bijdrage is dit allemaal niet mogelijk. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor en we hopen en verwachten dat we volgend jaar ook weer door jullie gesteund worden. Alleen ben je misschien sneller, maar samen kom je verder!

 Wij wensen jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een goed 2022 met gezondheid, vrede, liefde en veel zegen😇.

Het team van Stichting Passie voor Haiti 🇭🇹🥂

Doneer nu! Scan de QR-code of maak jouw bijdrage over op NL70INGB0006477681 op naam van Stichting Passie voor Haiti.